En dödsmässa för Notkes verk

17553587_10154519791952496_1742064050323268840_n.jpg”Gregoriusmässan” som cirka år 1500 hängdes upp i Mariakyrkan i Lübeck betraktades som Nordeuropas största senmedeltida målning – den var 2,5 meter bred och 3,6 meter hög. Målningen föreställer påve Gregorius I som knäböjer i bön omgiven av kyrkomän. Konstnären var antagligen ingen mindre än stadens son Bernt Notke, en av Östersjöområdets mest framstående målare under senmedeltiden,

Notke var verksam i Sverige på 1480- och 1490-talet som konstnär och som Sten Sture den äldres myntmästare. Mest känd i Sverige är han för skulpturen Sankt Göran och draken i Storkyrkan i Stockholm.

”Gregoriusmässan” som också tillskrivs honom tillkom när han mot slutet av sitt liv hade återvänt till hemstaden Lübeck. Några år senare stod kanske en adlig svensk flykting vid namn Gustav Eriksson och begrundade tavlan under sin vistelse i staden, innan han tog sig hem till Sverige och så småningom utropades kung.

”Gregoriusmässan” och andra oskattbara verk av Notke, framför allt tavlan ”Dödsdansen” förstördes när 234 brittiska bombplan ur RAF:s Bomber Command natten till 29 mars 1942 – dagens datum för 75 år sedan – genomförde den första stora ytbombningen av en tysk stad. Ytbombning (area bombing) kallades den taktik under det moderna flygkriget som gick ut på att bomba militära och civila mål i städer utan åtskillnad – något som det tyska Luftwaffe hade varit först att excellera med, men som brittiska RAF under andra världskriget tog till en helt ny nivå.

Oersättliga kulturella värden förvandlades till grus och aska när stora delar av den historiska stadskärnan förstördes. 320 människor dödades, tre återfanns aldrig, 783 skadades och 15000 människor blev hemlösa.

Lübecks störste författare, Nobelpristagaren Thomas Mann, befann sig i exil på grund av nazisternas förföljelser och höll under kriget via BBC en serie radiotal riktade till sina landsmän. I dessa tal kallade han de allierade bombräderna mot tyska städer för en reaktion på att Tyskland hade startat kriget och begått krigsförbrytelser. Även när det handlade om hans egen födelsestad gick han tankar istället till Luftwaffes förödande angrepp mot Coventry 1940 – ”inget att invända mot läxan att skulden måste betalas”, som han uttryckte det i ett radiotal samma månad. I

Det berömda Buddenbrook-huset på Mengstrasse där familjen Mann hade bott i slutet av 1800-talet blev också en ruin under samma bombräd, och återuppbyggdes först i slutet av1950-talet. Det är i dag museum.

(Bilden: ”Gregoriusmässan” avbildad före kriget.)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s