Robert Bloch – skräckens mästare

psycho-robert-bloch-alfred-hitchcosk1.jpg”Norman Bates heard the noise and a shock went through him. It sounded as though somebody was tapping on the windowpane.”

Så börjar den amerikanske skräckisförfattaren Robert Blochs (1917–1994) mest kända roman. Redan som tonåring brevväxlade han med den store skräckförfattaren H.P. Lovecraft och började så småningom själv skriva böcker i samma anda. I debutromanen The Scarf (1947) berättar en psykopatisk strypmördare i jagform om sina brott.

“Trots mitt rykte för att vara makaber äger jag verkligen en liten pojkes hjärta. Jag förvarar det i en glasburk på mitt skrivbord”, lär han ha sagt en gång.

Han skrev hundratals noveller och över 30 romaner i en rad genrer – deckare, skräck, fantasy och science fiction. Men det var som sagt deckare (eller snarare brott) och skräck som han specialiserade sig på och med tonvikt på det psykologiska. I dag skulle Bloch ha fyllt 100 år.

Hans mest kända bok, vars inledning citerades ovan, är förstås thrillern Psycho (1959) som filmades året därpå av Alfred Hitchcock.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s