Jordbruksexperten som svälte ett helt folk

Herbert_Backe.jpgTänk om du vore jordbruksexpert.
Du har blivit en framstående byråkrat.
Du har makt.
Du är intresserad av nya odlingsmetoder och du ska plötsligt få tillgång till nya jordbruksområden att laborera med. Enorma vidder av bördig jord.
Enda detaljen är att jorden råkar ligga i ett främmande land som ska erövras av ditt eget lands arméer.
Då tänker du ut en plan som innebär att 30 miljoner människor som lever av den jordens grödor ska svältas ihjäl, så att avkastningen kan tillfalla ditt eget folk.

Några veckor före den tyska invasionen av Sovjetunionen utarbetade statssekreteraren i det nazistiska jordbruksministeriet, Herbert Backe, den så kallade ”hungerplanen”som skulle decimera befolkningen i de områden som Hitler planerade att erövra i öster, där Hitlertyskland skulle skapa sitt nya kolonialimperium. Endast en spillra av illiterata slavarbetare skulle lämnas kvar för att tjäna de nya herrarna.

Backe var tysk till börden men född och uppvuxen i det tsarryska imperiet, och betraktades som en av Hitlerregimens främsta Rysslandsexperter. För ryssar och alla andra folk i öster hyste han dock bara ett rasistiskt förakt. ”Hunger, armod och anspråkslöshet har ryssen redan uthärdat i århundraden, hans mage är tänjbar, därför inget missriktat medlidande”, uppmanade han ockupationsmyndigheterna i öster.

”Hungerplanen” hann aldrig tillämpas fullt ut, men åtminstone fyra miljoner ryssar, vitryssar och ukrainare tros ha dött på grund av den. Herbert Backe hängde sig i sin fängelsecell i Nürnberg, dagens datum för 70 år sedan, 6 april 1947, innan krigsförbrytarrättegången mot honom hann inledas.

Herbert Backe var för övrigt en av de celebra nazistiska gäster som besökte Stockholm under Hitleråren och höll tal om Tredje rikets och nazismens förträfflighet på Grand Hotel. Kanske har sentida hotellgäster från visst politiskt håll känt historiens vingslag på Grand?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s