Aprilteserna 100 år

7510725.jpgStrax efter sin ankomst till Petrograd efter exilåren i Schweiz tillkännagav bolsjevikledaren Vladimir Lenin dagens datum för 100 år sedan, 17 april 1917, ett nytt politiskt program på en konferens med den så kallade Petrogradsovjeten. I programmet kritiserade han bland annat den provisoriska regeringen som hade tagit över makten efter tsarens abdikation. Den kapitalistiska regeringen måste ersättas av en (kommunistisk) republik som grundades på arbetarråden (sovjeterna), krävde han.

Tre dagar senare publicerades programmet i bolsjevikernas huvudorgan Pravda under den knastertorra rubriken”Om proletariatets uppgifter i den nuvarande revolutionen”. I den kommunistiska mytologin blev programmet mer känt som ”Aprilteserna”.

De främsta kraven som framfördes i ”Aprilteserna” var:
• All makt åt sovjeterna (de statliga organens makt skulle övergå till arbetarråden, där bolsjevikerna vann alltmer inflytande)
• Avsluta kriget (dvs. i praktiken att Ryssland lämnade ententen och slöt fred med Tyskland, så att bolsjevikerna kunde koncentrera sig på att behålla makten i Ryssland)
• Konfiskera av alla godsägares jord och dela ut den till bönderna (”All mark åt bönderna”)
• Ge arbetarna kontroll över industrin
• Förstatliga bankerna
• Upprätta en sovjetrepublik
• Störta den provisoriska regeringen
• Grunda en revolutionär international
• Agitera bland massorna för att skapa en bolsjevikisk majoritet i arbetarråden

Inte ens bland bolsjevikerna fick Lenin först allmänt gehör för sina teser. De flesta avvisade dem som verklighetsfrämmande och för radikala, däribland Lev Kamenev, som i marxistisk anda hävdade att Ryssland precis hade lämnat det feodala stadiet och måste genomgå den borgerliga kapitalismen innan tiden var mogen för en kommunistisk revolution. Till och med ”Pravda” menade i en ledartext att teserna var omöjliga.

Så småningom växte dock stödet för ”aprilteserna” bland bolsjevikerna när det allmänna missnöjet med den svaga och vankelmodiga provisoriska regeringen ökade, eftersom den ville fortsätta kriget och inte drev igenom en snabb jordreform.

Knappt sju månader senare tog bolsjevikerna makten i Ryssland i en statskupp som man i historieskrivningen döpte till en revolution. Därmed var det slut på Rysslands första korta parentes med demokrati.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s