Om lättvindiga historiska jämförelser

Med anledning av alla som just nu påstår att folkomröstningen i Turkiet påminner om Tyskland 1932–1933 och att även nazisterna fick majoriteten i ett demokratiskt val:

• Nazisterna blev förvisso Tysklands största parti (37,3 procent) i riksdagsvalet i juli 1932 men fick aldrig majoriteten på demokratisk väg.
• Däremot röstade faktiskt en majoritet av tyskarna i praktiken emot liberal demokrati (nazisterna och kommunisterna fick tillsammans 51,6 procent av rösterna). I själva verket var stödet för att skrota demokratin större än så för även bland de konservativa partierna önskade man införa ett auktoritärt styre. De demokratiska idéerna hade sitt främsta stöd hos socialdemokraterna och de liberala partierna, men deras väljarstöd hade krympt drastiskt.
• Parlamentarismen hade upphört att fungera i Tyskland redan 1930, när den ”stora koalitionen” som leddes av socialdemokratiske rikskanslern Hermann Müller sprack
• Därefter lyckades partierna aldrig bilda fungerande regeringsmajoriteter och en rad minoritetsregeringar styrde utan riksdagens stöd. Dessa regeringar hade andra politiska program än sociala reformer och en politik som tillfredsställde den stora massan, som drabbades hårt av den ekonomiska krisen.
• Samtidigt såg de extrema partierna till att öka känslan av politiskt kaos genom propaganda och gatuvåld som skapade ett intryck av ett lågintensivt inbördeskrig och ytterligare undergrävde demokratins legitimitet.
• Nazisterna vann inte makten via röstsedeln, de tog den inte heller utan de fick den till skänks av de konservativa kretsarna kring president von Hindenburg, som trodde att de skulle kunna samarbeta med eller snarare rida på nazisternas framgångar, enligt filosofin ”okej de är vulgära, men de är i alla fall tyskvänner”.
• När nazisterna väl fått makten till skänks släppte de den aldrig osv.

Detta är några viktiga synpunkter att ha med sig när man lättvindigt försöker svänga sig med historiska jämförelser, även om det är skrivet i hast och utan anspråk på att vara heltäckande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s