Den verklige Sven Hassel

17973827_10154583967587496_7724691202081949130_o.jpgI dag skulle Sven Hassel ha fyllt 100 år. Med 53 miljoner sålda böcker världen över om Porta, Lillen, Legionären och alla de andra olycksfåglarna i en tysk straffbataljon under andra världskriget blev han ett danskt författarfenomen.

Själv hävdade han att böckerna, däribland ”De fördömdas legion” och ”Döden på larvfötter”, baserades på hans egna upplevelser som soldat i tysk tjänst under krigsåren, framför allt i ett straffregemente, 27:e pansarregementet, där han hade placerats efter att ha försökt desertera.

I själva verket var pseudonymen Sven Hassel identisk med den dömde danske landsförrädaren Børge Willy Redsted Pedersen, som under kriget hade samarbetat med den tyska ockupationsmakten i Danmark. Han hade varit angivare åt den danska hjälppolisorganisationen HIPO, som samarbetade med tyskarna och för det blev han efter kriget dömd till döden, men straffet omvandlades till tio års fängelse. Efter några år bakom galler släpptes han i förtid.

Före kriget hade han försökt bli officer i danska armén men hade blivit kasserad som olämplig. År 1939 gick han med i danska nazistpartiet som ”löjtnant Redsted”, fast han bara var ett cykelbud i Köpenhamn. Han gick också runt i en dansk officersuniform som han hade lyckats köpa någonstans. Under den tyska ockupationen anmälde han sig frivilligt till Waffen-SS men blev inte antagen, eftersom han var straffad – han hade bland annat blivit dömd för cykelstölder och för att ha burit den där falska uniformen.

År 1942 hamnade han återigen i trubbel med lagens långa arm, sedan han kommit in på en bar i Köpenhamn iförd en hemmasnickrad SS-uniform och påstått sig vara Heinrich Himmler. För detta tilltag dömdes han till sex månaders fängelse.

I baksidestexterna till sina romaner påstod han att han hade tjänstgjort på de flesta krigsskådeplatser under andra världskriget med undantag av Nordafrika, fått massor av tapperhetsmedaljer och stigit i graderna och blivit officer. Det verkar bara ha varit bluff och båg, som dock många av Sven Hassels fans fortfarande vill tro på. Inte ens den där straffbataljonen han påstod sig ha tillhört har existerat, vilket är löjligt lätt att kontrollera, ändå florerar uppgiften om Hassel och 27:e pansarregementet fortfarande. (Detta regemente innehöll inga straffade soldater, och det tillhörde inte 6:e pansardivisionen som Hassel påstod i intervjuer efter kriget, utan den 19:e pansardivisionen som enbart stred på östfronten.)

Bortsett från alla dessa lögner och oklarheter kring författarens eget liv var hans böcker välskrivna och delvis så pass trovärdiga när det handlar om soldatlivet i krig att det är lätt att förstå varför många har låtit sig luras genom åren. Som romaner betraktat kommer böckerna att stå sig länge än, oavsett vad som finns att säga om deras upphovsman.

Børge Willy Redsted Pedersen avled år 2012 i Barcelona, där han hade varit bosatt i flera årtionden.

Annonser

En reaktion på ”Den verklige Sven Hassel

  1. Har fortfarande alla hans böcker i bokhyllan.
    Läste dom med intresse i ungdomen. Kanske ska testa någon igen.
    Har också Hans Helmur Kirsts alla böcker, mycket bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s