Militärkuppen i Grekland

18076998_10154589844822496_3636709480662869518_o.jpgDe hävdade att de bara var ute efter att ”rädda nationen”. De kallade sin statskupp för en ”revolution” och påstod att hela samhällseliten hade infiltrerats av en kommunistisk konspiration, i vilken även populärkultur, kulturpersoner, hippies och ateister ingick. Motståndarna kallade de för ”anarkokommunister” och de avsatta demokratiska politikerna för ”gammelpartister”. Pressfrihet och yttrandefrihet avskaffades, partier förbjöds, militärdomstolar inrättades. Massarresteringar av kuppens motståndare genomfördes. Brutal tortyr var mer regel än undantag i militärjuntans förhörscentraler.

Dagens datum för 50 år sedan, 21 april 1967, genomförde en grupp arméofficerare en statskupp i Grekland och landet styrdes under de följande sju åren som en militärdiktatur.

En av regimens första åtgärder blev att dra in medborgarskapet för den kända skådespelerskan och sångerskan Melina Mercouri som vid tiden för kuppen var engagerad i en filminspelning i USA och öppet tog ställning mot juntan. Hennes reaktion var karaktäristisk: ”Jag är född grekiska och kommer att dö som grekiska. Herr Pattakos är född fascist och kommer att dö som fascist.” Den grekisk-ortodoxa kyrkan, som lydigt följde juntan, bannlyste henne. I utlandet blev hon en av de främsta rösterna i motståndet mot juntan.

Under hela diktaturen, som ofta kallades för överstestyret, växte det folkliga motståndet, både inom landet och i exilmiljöerna i Europa och USA. Något som överraskade kuppmakarna var att motståndet inte bara kom från vänsterhåll, utan också från traditionella högermiljöer, som de monarkistiska kretsar, näringslivet och medelklassen – framför allt på grund av att landet drabbades av internationell isolering och ekonomisk kris under diktaturen. Sverige var ett av de första länderna som protesterade mot regimens brott mot mänskliga rättigheter,

Juntan föll slutligen i samband med den misslyckade kuppen mot presidenten och ärkebiskopen Makarios på Cypern, något som ledde till den så kallade Cypernkrisen med en turkisk landstigning och en delning av ön som pågår fortfarande i dag.

(På bilden kuppledarna överste Papadopoulos, generallöjtnant Pattakos und general Zoitakis.)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s