Nytt dokument om nazisterna i Mellanöstern under Kalla kriget

Skärmavbild 2017-05-08 kl. 17.18.48.pngDå och då dyker det upp nya avhemligade CIA-dokument som berör de tyska kolonierna av fd officerare, naziförbrytare, propagandister med mera som växte upp i Mellanöstern under kalla kriget. Ett sådant dokument som för en tid sedan gjordes tillgängligt via den amerikanska underrättelseorganisationens hemsida är en studie, daterad 8 juli 1953, med titeln ”German nationalist and neo-nazi activities in Argentina”, som baseras på ett omfattande underrättelsematerial. Trots att temat är Argentina tar den upp förhållandena i Mellanöstern på ett ingående sätt.

Det handlar alltså om ett dokument som inte var tillgängligt för mig när jag skrev boken Hakkorset & halvmånen (2014), men som i vissa avseenden bidrar till att bredda bilden som jag ger i min bok. Bland personerna som särskilt nämns återfinns den beryktade SS-officeren Otto Skorzeny som hade kontakter på regeringsnivå i Kairo:

Veteraner ur Wehrmacht och Waffen-SS rekryterades till arméerna i Mellanöstern via ett kontor i München, som leddes av en Heinz Berthold, en ”kolonialexpert”. Ett annat ”högkvarter”, känt som ”tyska kommittén” existerade i Beirut, under ledning av greve Elmar von Hardenberg. Tremannakommittén som han ledde skulle granska tyska flyktingar som kom till Libanon så att man kunde hindra att judiska agenter släpptes in. Greve von Hardenberg reste enligt uppgift till Libanon med ett rekommendationsbrev från Stormuftin i Jerusalem. (…)

Antalet före detta tyska officerare som greve von Hardenberg dirigerade till militära befattningar och andra uppdrag i Mellanöstern är okänt. Diverse rapporter visar att dessa landsflyktingar bildade ett ”Bund” eller en ”Verein” för officerare, kanske med kopplingar till Die Brüderschaft, eller senare med Freikorps. De har hållit kontakt med Tyskland på samma sätt som de tyska officerarna i Argentina. Otto Skorzenys frekventa resor till Mellanöstern, särskilt till Kairo, kan tas som en bekräftelse av detta antagande. Skorzeny dyker nu upp på scenen igen, för närvarande i samband med utbildningen av egyptiska kommandoförband. Han var i Kairo 13-29 januari 1953 och det rapporterades att premiärminister Naguib bjöd in honom för att etablera en egyptisk ”flygvapenakademi” och/ eller leda bildandet av kommandostyrkor. Båda förslagen avslogs, tror man. Skorzeny kan icke desto mindre agera som konsult i detta generella program. Två utbildningscentra för egyptiska kommandosoldater existerar redan. Påstås det, där rekryter instrueras av tyska officerare för eventuell gerillakrigföring mot britterna.

(…)

Det egyptiska krigsministeriet har vidtagit åtgärder för att, under ledning av tyska och tjeckiska rådgivare och tekniker, utveckla anläggningar för tillverkning av militära förnödenheter och utrustning som är besvärlig att få tag på från utländska källor. Deras planer omfattar tillverkning av flygplan, stridsfordon för öknen, raketer och fallskärmar. Tyska tekniker har varit rådgivare i detta program sedan en tid tillbaka; premiärminister Naguib uttryckte 1952 sin tillfredsställelse med deras arbete och sa att han sökte mer tysk personal. Den tyske chefsrådgivaren i Egypten, dr Fritz Wilhelm Voss, var tidigare styrelseordförande för Hermann-Göring-Werke i Tyskland; direktör och styrelseordförande för Skodas ammunitionsfabrik, Prag; krigsekonomiledare (Wehrwirtschaftsführer) under Hitler; samt medlem i nazistpartiet sedan 1937. På inbjudan av Voss besökte Ernst Heinkel, den berömde tyske flygplanstillverkaren, Egypten i februari 1953 och gav enligt uppgift råd beträffande kriterierna för tillverkning av jetplan.

(…)

Ex-nazisternas aktiviteter i Egypten har blivit en källa till stor oro för den tyska förbundsrepublikens ambassadör. ”Om vi inte gör något kanske vi får en ny Operation Cicero här”, sa han nyligen till den amerikanske ambassadören. Dessutom misstänker han att några av de före detta naziofficerarna samarbetar med Sovjetunionen. I synnerhet tror ambassadören att två av de tyska militära experterna har kontakt med ryska agenter; nämligen major Gerhardt Mertins och överste Kurt Ferchl. Mertins var ledare före en förening med före detta fallskärmsjägare i Bremen och hade enligt uppgift kopplingar till general Otto Remers Sozialistische Reichspartei. Remers parti blev nyligen förbjudet av den västtyska förbundsrepubliken. Remer flydde landet och det uppges att han sedan dess befinner sig i Kairo; några rapporter visar också att han kan befinna sig i sovjetzonens tjänst.

Överste Ferchl var generalstabsofficer 1943, tillfångatogs av ryssarna och sattes på fri fot 1950, tvärtemot den vanliga behandlingen som tyska officerare av hög rang utsätts för. I sådana fall finns det utrymme för misstanke om att vissa löften om samarbete kan vara inblandade i frigivningen.

Den tyske ambassadören anser också att den ekonomiske experten dr Voss, även om han är en auktoriserad expert från regeringen i Bonn, har ”spelat ett dubbelspel” och att Voss, Skorzeny och Voss affärskompanjon Joachim Hertslet har kontakt med före detta SS-officerare i Syrien, Saudiarabien och Pakistan. /…/ Den tyske ambassadörens oro på grund av uppgifterna om att dr Voss planerar att värva före detta SS- och Gestapomedlemmar för arbete i Egypten är förmodligen välgrundad. Herr Hertslets bakgrund avslöjar att han var tysk agent i USA och Mexiko före 1941, där han försökte arrangera leveranser av strategiska råvaror, i synnerhet petroleum, till tyskland. Han var medlem i nazistpartiet och under naziregimen ,edlem av den statskontrollerade utrikeshandelsorganisationen (Wirtschaftsgruppe Gross-Ein- und Ausfuhrhandel).
/…/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s