Måseffekten som blev fjärilseffekten

”Du kan inte flytta ett enda litet sandkorn från sin plats utan att därigenom, kanske osynligt för dina ögon, förändra någonting i alla delar av det oändliga Alltet”, skrev filosofen Johann Gottlieb Fichte år 1800 i sin bok ”Die Bestimmung des Menschen”.

Den amerikanske matematikern och meteorologen Edward Lorenz (1917–2008), som föddes dagens datum för 100 år sedan, började tänka lite i samma banor efter att i början av 1960-talet ha upptäckt att extremt små förändringar i de ingångsvärden som han matade in i en datoriserad vädermodell ledde till att väderscenariot förändrades totalt. Det ledde honom fram till tanken att i komplexa system kan även de allra minsta orsaker få en extremt stor verkan.

Det var nära att fenomenet döptes till ”måseffekten” för till en början exemplifierade han med en mås vars vingslag skulle kunna förändra väderleken. Hans kollegor föreslog däremot att han istället skulle använda en liten fjäril som exempel. Kanske hade de läst Ray Bradburys science-fictionnovell ”A sound of thunder” (1952) där en person under en resa bakåt i tiden råkar döda en fjäril, vilket ändrar hela världshistoriens gång. Hur det än låg till med Bradburys inflytande hade Lorenz därmed myntat uttrycket ”fjärilseffekten”.

Den vetenskapliga debatten om Lorenz ”fjärilseffekt” pågår fortfarande, men föreställningen om att en fjärils vingslag skulle kunna orsaka en storm på en annan del av jordklotet har blivit mycket seglivad inom populärkulturen.

Vad måsarna anser om att ha blivit snuvade på äran förtäljer inte historien. Förmodligen skiter de i det, eller på det, menar jag, precis som på allt annat som kommer i deras väg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s