Dådet på Krumme Strasse

deu-studente-jpg.jpgUtanför operan, Deutsche Oper, i Västberlin demonstrerar tusentals västtyska studenter mot Shahen av Iran, som är på statsbesök. Det är dagens datum för 50 år sedan, 2 juni 1967. När shahen och hans gemål anländer till operan vid åttatiden på kvällen går det våldsamt till då 4000 poliser driver bort demonstranterna.

En halvtimma senare smäller ett skott och en student ligger döende på gatan, vid Krumme Strasse 66/67 (i dag Schillerstrasse 29), flera hundra meter från demonstrationsplatsen. Han har blivit skjuten i bakhuvudet på nära håll och dör i ambulansen på väg till sjukhuset. Skytten är en civilklädd polis som hävdar att han handlat i självförsvar och senare frias han med hjälp av falska vittnesmål från poliskollegor och överordnade.

Offret är den 26-årige studenten Benno Ohnesorg och hans död blir snabbt känd och leder till massdemonstrationer och en snabb radikalisering av den västtyska studentrörelsen. Fröet till terrorgruppen Röda Arméfraktionen sås också där. Ohnesorgs dödsdag betraktas som en milstolpe i den tyska efterkrigshistorien eftersom den fick så omfattande följder för hela samhället.

Själv hade Ohnesorg förvisso politiska vänstersympatier, men han var inte en renodlad marxist. Framför allt var han pacifist, engagerade sig för nedrustning i Europa och mot orättvisor i Tredje världen. Han var medlem i en kristen studentförening och siktade på att bli gymnasielärare. Vid sin död hade han varit gift i 36 dagar med studentkamraten Christa, som han väntade barn med.

År 2009 blev det känt att den västtyske polismannen Karl-Heinz Kurras var agent för den östtyska säkerhetstjänsten Stasi, men det har inte framkommit några bevis för att dådet skedde på Stasis uppdrag. Däremot har det på senare år kommit fram nya vittnesmål och indicier som bekräftar att Kurras helt oprovocerat sköt Ohnesorg bakifrån, utan att blivit hotad eller attackerad, samt att flera av Kurras poliskollegor stod bredvid och såg allt hända. Motivet för dådet tog Kurras med sig i graven 2014.

(Bilden visar en studentdemonstration i München efter Ohnesorgs död.)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s