Unge Quex bortglömda ”pappa”

19657377_10154815591497496_4576413694425417769_n.jpg

Romanen ”Hitlerjunge Quex” (1932) är en av nazitidens mest kända propagandaböcker och var mer eller mindre obligatorisk läsning för alla medlemmar av den nazistiska ungdomsorganisationen Hitlerjugend. Historien handlar om Heini Völker som blir medlem av Hitlerjugend och mördas av kommunisterna. Boken baseras dock på en verklig händelse: mordet på Hitlerjugendmedlemmen Herbert ”Quex” Norkus som 1932 dödades i ett knivbråk med kommunister i arbetarstadsdelen Moabit i Berlin, varefter den nazistiska propagandan förvandlade honom till martyr.

Så gott som bortglömd i dag är däremot bokens författare Karl Aloys Schenzinger, som avled 86 år gammal dagens datum för 55 år sedan, 4 juli 1962, i en bajersk kurort. Schenzinger var distriktsläkare i Berlin och slog på 1920-talet också igenom som äventyrsförfattare.

I Västtyskland kunde han efter kriget åter öppna läkarmottagning och fortsätta en framgångsrik författarkarriär utan att hans förflutna ställde till problem för honom.
I en intervju i Der Spiegel 1951 försvarade han sig med att:

”Jag är ingen diktare. Jag vill bara berätta vad som händer. (Romanen) ’Anilin’ skrev jag utan att vara kemiker, ’Atom’ utan att vara fysiker – ’Quex’ utan att vara nazist. (…) jag har bara berättat vad jag upplevde som distriktsläkare i Berlin. För övrigt beundrade jag mycket hos nationalsocialismen. Jag beundrar också (Max) Schmeling. Trots det tål jag inte att se boxning.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s