Käthe Kollwitz 150 år

Grattis på 150-årsdagen säger vi i dag till Käthe Kollwitz, som var en av 1900-talets mest berömda tyska konstnärer. Hon var grafiker, tecknare och skulptör som förenade expressionism och realism med ett stort socialt engagemang. I ett halvt sekel bodde hon i arbetarstadsdelen Prenzlauer Berg i Berlin, där hennes man arbetade som läkare. Hon tog djupt intryck av den sociala misären och efter att hennes enda son stupat som soldat i första världskriget blev hon pacifist och socialist, även om hon aldrig var medlem i något parti. År 1919 blev hon professor vid den Preussiska konstakademin, vilket var en bekräftelse på den framstående roll hon hade i tyskt konstliv.

Vid riksdagsvalet ett halvår före nazisternas maktövertagande hade hon tillsammans med en rad framstående kulturpersonligheter och vetenskapsmän (däribland Albert Einstein och Heinrich Mann) undertecknat en vädjan till tyska allmänheten att rösta på socialdemokraterna eller kommunisterna för att stoppa Hitler. När nazisterna tog makten fick hon därför sparken från sin professur och förbjöds att ställa ut sina verk, eftersom nazisterna betraktade dem som ”degenererade”. Hennes verk avlägsnades därför också från museernas samlingar.

Under kriget avled hennes make och hennes bostad totalförstördes i en allierad bombräd. Hon avled 78 år gammal, drygt en vecka före andra världskrigets slut, naturligtvis utan att kunna ha en aning om att ett av hennes verk numera beskådas av en miljon besökare varje år. Det handlar om skulpturen ”Mor med död son” som står i Neue Wache på Unter den Linden, och som numera är det återförenade Tysklands centrala minnesplats för krigets offer. Det är en förstorad kopia av en skulptur som hon skapade i slutet av 1930-talet, när hon hade osynliggjorts av nazistregimen. Hon hade alltid sin döde son Peter i tankarna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s