Hossbach-protokollet 80 år

Målsättningen för den tyska politiken är att skydda och bevara folket och dess tillväxt. Sålunda handlar det om rumsproblemet. (…) Den tyska frågan kan bara lösas på våldets väg, vilken aldrig är riskfri.”

Vid en konferens med några av sina högsta politiska och militära medarbetare yppade Hitler dagens datum för 80 år sedan, 5 november 1937, sina planer på att starta krig i Europa. Det var förvisso inte första gången som han hade uttryckt liknande tankegångar för sina generaler, men just den här konferensen skulle sätta igång en ödesdiger händelsekedja.

Konferensen inleddes klockan 16.15 i rikskansliet och Hitler höll en cirka fyra timmar lång monolog inför de högsta militära ledarna och utrikesministern Konstantin von Neurath. I rummet fanns också en av Hitlers militära adjutanter, överste Friedrich Hossbach, som några dagar senare ur minnet nedtecknade vad han hade hört. Denna text – det så kallade ”Hossbachprotokollet” – dök sedan upp som ett av åklagarsidans viktigaste bevis i Nürnbergrättegången 1945–1946, även om åklagarna missuppfattade just detta dokument som den tyska ledningens ”beslut” att gå i krig. Även om det inte är ett ordagrant protokoll, utan snarare en minnesanteckning, framträder dock Hitlers utrikespolitiska planer och avsikter tydligt, som de såg ut hösten 1937.

Till exempel hette det:

”Arméns marinens och flygvapnets upprustning liksom bildandet av officerskåren har nästan avslutats. Den materiella utrustningen och beväpningen är modern, om man fortsätter att vänta finns det risk för att den (dvs. krigsmaterielen) blir omodern. (…) Om Führern fortfarande är i livet är det hans oföränderliga beslut att senast 1943–1945 lösa den tyska rumsfrågan.”

Hitlers monolog var förmodligen också avsedd som ett test för att utröna hur villiga hans främsta underhuggare var att omsätta dessa idéer i praktiken. Eftersom de flesta av de närvarande ledarna inte visade tillräcklig entusiasm eller gjorde invändningar mot så våghalsiga planer blev de snart hastigt utbytta mot fogligare personer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s