Diktatorn som blev ett offer

23632531_10155213269627496_6570316811217911769_o.jpgHan styrde en stat där demokratin, yttrandefriheten och pressfriheten hade avvecklats och en auktoritär fascistisk regim hade införts. Professorer och lärare som var kritiska mot landets regering förlorade jobbet och ungdomar måste underkasta sig ideologisk fostran för att få fortsätta studierna. Politiska motståndare, framför allt från vänsterkanten, internerades i läger. En viss antisemitsk politik fördes också, även om den bara var en skugga av de systematiska förföljelser som pågick i det norra grannlandet. Kyrklig konservatism fick stort inflytande över samhället och inom den officiella minnespolitiken frammanades ideligen bilden av hur det turkiska hotet mot Europa en gång hade avvärjts framför huvudstadens portar.

Så tedde sig Österrike när det 1934–1938 regerades av den kristdemokratiske förbundskanslern Kurt von Schuschnigg. Han kom dock lätt undan ansvaret för sin diktatoriska politik, eftersom han själv blev nazisternas offer efter Tysklands annektering av landet 1938. Mellan 1939 och 1945 hölls Schuschnigg inspärrad i flera koncentrationsläger och efter kriget emigrerade han till USA, där han blev professor i statsvetenskap vid Saint Louis University i Missouri. Först år 1968 återvände han till Österrike där han tillbringade de sista åren av sitt liv. Han avled dagens datum för 40 år sedan, 17 november 1977, strax före sin 80-årsdag.

I Österrike fanns det på den tiden inget politiskt intresse av att kritiskt granska eller ställa honom till svars för den politik som han hade fört på 1930-talet. Det fanns också så mycket annat i den moderna österrikiska historien som man länge lade locket på. Även i omvärlden fick han länge ett relativt skonsamt eftermäle: I ganska många anglosaxiska historieböcker som kom ut under kalla kriget framställdes han enbart som ett offer för Hitlers politik, utan att dubbelheten i hans roll i österrikisk historia kom fram.

(Bilden: Schuschnigg som ledare för ”Fosterländska fronten” 1936. Lägg märke till det hakkorsliknande märke som hans regim använde, även om den förföljde de rivaliserande nazisterna.)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s