En kontroversiell kommentar om en kontroversiell dom

Litteraturvetaren Carl Rudbeck skriver på Timbro om hur Tyskland ”censurerar historien” efter att en journalist vid namn Michael Stürzenberger har dömts till sex månaders fängelse för att ha publicerat en bild av stormuftin av Jerusalem tillsammans med en hög nazistledare. Inlägget har fått stor spridning i sociala medier.

Inlägget föranleder dock några kommentarer:

Till att börja med är domen utan tvivel problematisk och det är tvekamt om den kommer att stå sig i högre instans, men Rudbeck återger händelsen på ett delvis tvivelaktigt sätt. Vad det handlar om är följande: Sommaren 2016 publicerade Stürzenberger ett Facebookinlägg i vilket han skrev att islam och nazismen var en och samma sak och illustrerade inlägget med den ovannämnda bilden. För detta har en lägre domstol (Amtsgericht) i München i augusti i år dömt honom enligt en sällan utnyttjad paragraf i tyska brottsbalken (§166 StGB) för ”förolämpning av trosbekännelser, religionssamfund och ideologier”. Det är möjligt för tyska domstolar att använda den paragrafen när lugn och ordning anses vara hotad.

Dessutom dömdes han enligt den oftare utnyttjade paragrafen som förbjuder användning och spridning av nazistsymboler (§86 StGB), som brukar tillämpas på nynazister men inte på media, vetenskaplig forskning och andra seriösa publiceringar där symbolerna sätts in i en historisk kontext.

Rudbeck påstår felaktigt att den publicerade bilden visar stormuftin i samspråk med Hitler. Det är en nazistisk propagandabild från deras möte i oktober 1941, vilken flitigt har använts i böcker och press på tyska och andra språk. På den bilden finns det dock inga hakkors eller andra förbjudna symboler. Den bild som Stürzenberger i själva verket använde visar däremot hur stormuftin skakar hand med en annan naziledare, där den sistnämndes hakkkorsarmbindel är fullt synlig i förgrunden.

Mer bestickande är dock att Rudbeck presenterar Stürzenberger som ”journalist”. Denne är i själva verket en högerpopulistisk eller snarare högerextrem aktivist som driver den i Tyskland ökända främlingsfientliga bloggen Politically Incorrect. Han har lett det högerpopulistiska partiet Die Freiheit och har varit talare på antimuslimska Pegida-demonstrationer. Han utmålar sig som Israel-vän, men har försvarat en partikamrat som förnekat förintelsen med att denne ”bara ville diskutera skuldfrågan”. För ett par år sedan uppträdde han dessutom tillsammans med en högerextrem aktivist som 2003 dömdes för ett bombattentat mot ett judiskt centrum i München.

Rudbeck kommer fram till den något bedrägliga slutsatsen att ”Tyskland använder rättssystemet för att förneka delar av historien som anses vara stötande”. Det är ett historiskt faktum att det förekom ett omfattande samarbete mellan Tredje riket och vissa arabiska nationalistledare, som stormuftin av Jerusalem, vilket har satt sina spår i dagens antisemitism i Mellanöstern. Men vad Rudbeck mellan raderna tycks göra är att skriva under på tesen att islam och nazism/fascism är en och samma sak – något som man oftast bara kan läsa på högerextrema bloggar och dylika ställen. Och den som söker på information om domen mot Stürzenberger på nätet hamnar i 98 fall av 100 på just högerextrema sajter, varav en del på ytan ser ut som seriösa medier. Det är som sagt lätt att råka inhämta information från fel håll om man inte har koll på det tyska medielandskapet.

Med detta sagt anser även jag att domen mot Stürzenberger är tveksam, särskilt blasfemiparagrafen som lätt för tankarna till Putins och Erdogans regimer. Lyckligtvis är Tyskland till skillnad från Ryssland och Turkiet ett demokratiskt land med yttrandefrihet och möjlighet att ifrågasätta kontroversiella domar. Oavsett vad Rudbeck vill ge sken av.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s