Slottsherren på Pereszyne

Skärmavbild 2017-11-21 kl. 08.15.34.pngSlottsherren på godset Pereszyne i västra Ungern har av sina samtida beskrivits som en älskvärd, taktfull och finkänslig man. Han var bildad, anspråkslös och full av självironi. Helst ägnade han sig åt jakt, hästsport, kvinnor och vänner, medan han i sin aristokratiska upphöjdhet var helt främmande för den politiska verkligheten och saknade begrepp om militära frågor. Detta blev ödesdigert för Europa med tanke på att han 1912–1915 var Österrike-Ungerns utrikesminister och därmed en av de huvudansvariga aktörerna i den händelsekedja som ledde fram till första världskrigets utbrott. Även om han som utrikesminister personligen arbetade för ett österrikiskt krig mot Serbien är det oklart om han begrep att ett sådant krig riskerade att sätta igång ett mycket större europeiskt krig.

Leopold von Berchtold – vars fullständiga adliga titel var greve Berchtold von und zu Ungarschitz, Frättling und Püllütz – var vid utnämningen Europas yngste utrikesminister (49 år), men saknade politisk erfarenhet, även om han hade tillbringat några år som ambassadör i S:t Petersburg. Det sades dock att han var en av Österrike-Ungerns allra rikaste män och hans familj ägde stora gods i både Ungern och Mähren.

Efter första världskriget drog han sig tillbaka till ett gods i Ungern där han levde ett tillbakadraget liv fram till sin bortgång dagens datum för 75 år sedan, 21 november 1942. Vid hans bortgång var Europa fullt upptaget av ett nytt världskrig som hade sina rötter i det krig som han en gång varit medansvarig för.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s