Charents och mörkret

459477015_1280x720.jpg

Till alla er, kamrater, när och fjärran, till er, andra solar,
i andra världar, till alla ni själar i brand,
till alla ni brinnande eldar,
till alla ni skinande andar
som lyser upp detta otämjda mörker som kallas livet, och döden,
till alla er som offras för ljusets skull,
var hälsade.

Så låter den armeniske poeten Yeghishe Charents dikt ”De upphetsade massorna” (1919). Under första världskriget hade han i samband med det turkiska folkmordet på armenierna anmält sig frivilligt till den ryska armén och stred som enkel soldat mot de turkiska styrkorna i Kaukasus. Det han själv bevittnade av den turkiska framfarten mot försvarslösa armeniska civila satte djupa spår i hans senare författarskap.

Charents betraktas som en av Armeniens främsta 1900-talsförfattare, men medan han hyllade de som offrades för ljuset, skulle han själv så småningom falla offer för mörkret. Han blev tidigt bolsjevik eftersom han i Ryssland såg Armeniens enda räddning och var under 1920- och början av 1930-talet en av sovjetrepubliken Armeniens mest framstående litterära företrädare. I mitten av 1930-talet blev det allt svårare för honom att publicera sig eftersom myndigheterna plötsligt började betrakta hans skrifter som icke önskvärda. Troligen för att han skrev för mycket om Armenien och för lite om Sovjetunionen. En politisk hatkampanj inleddes mot honom och så småningom måste det ha gått upp för honom att hans dagar var räknade.

Under den stora stalinistiska terrorn år 1937 hämtades han till sist av den sovjetiska säkerhetstjänsten i sitt hem i Jerevan. Han anklagades för ”kontrarevolutionära och nationalistiska aktiviteter” och dog under oklara omständigheter, som det hette, i säkerhetstjänstens våld dagens datum för 80 år sedan, 29 november 1937. Alla hans böcker förbjöds.

Först ett år efter Stalins död rehabiliterades han av sovjetmyndigheterna.

Inget av hans verk finns i svensk översättning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s