FPÖ – ett regeringspartis bruna rötter

people.austria.reinthaller.anton.001.jpgDagens datum för 60 år sedan, 6 mars 1958, avled det nuvarande österrikiska regeringspartiet FPÖ:s förste partiordförande Anton Reinthaller. Reinthaller var en österrikisk godsägare och hade redan år 1930 blivit medlem av det österrikiska nazistpartiet.

Två dagar innan Hitlertyskland annekterade Österrike i mars 1938 blev Reinthaller jordbruksminister i den nazistdominerade quislingregering som Hitler genom hot och utpressning tvingat grannlandet att tillsätta. Därefter belönades Reinthaller med ett säte i den tyska riksdagen och 1939–1945 var han en av de högsta tjänstemännen i det nazistiska livsmedels- och jordbruksministeriet i Berlin. Detta ministerium var delaktigt i utplundringen och framkallandet av svält och massdöd bland civilbefolkningen i de tyskockuperade områdena under andra världskriget, särskilt i Östeuropa.

Reinthaller var också aktiv i SS och hade av Himmler utnämnts till Brigadeführer (generalmajor inom SS).

Efter andra världskriget dömde en österrikisk domstol honom till flera års fängelse för högförräderi på grund av att han hade gått i främmande makts tjänst. När han hade släppts ur fängelset grundade han år 1955 tillsammans med två andra tidigare nazister det högerextrema FPÖ. Fram till sin bortgång 1958 var Reinthaller partiordförande och efterträddes sedan på posten av sin närmaste man Friedrich Peter som hade varit officer i ett SS-förband som varit delaktigt i de systematiska massmorden på judar på östfronten 1941–1942.

Sedan förra året styrs Österrike av en koalitionsregering mellan det kristdemokratiskt konservativa ÖVP och FPÖ. Vicekanslern och flera av ministrarna kommer från FPÖ – ett parti som aldrig på djupet har gjort upp med sina nazistiska rötter och fortfarande hyllar FPÖ-ledare Reinthaller och de andra partigrundarna.

Högerpopulistiska partier med en dunkel historia och som utgör en samlingsplats för ännu extremare element bakom fasaden är ett mönster som känns igen från andra håll i Europa. I augusti förra året publicerade Österrikes Mauthausenkommitté (som framför allt ansvarar för forskning och minneskultur kring det nazistiska koncentrationslägret Mauthausen) en rapport med titeln: ”FPÖ och högerextremismen: Bara enstaka fall?”. I rapporten dokumenterades 59 högerextrema affärer kopplade till FPÖ enbart under de fyra senaste åren och kommitténs slutsats var: ”Enstaka fall förvisso. Men varken sällsynta eller otypiska. Högerextrema uttalanden och handlingar förekommer hela tiden på alla nivåer i FPÖ.”

Länkar:

Ett exempel från i höstas på hur höga FPÖ-företrädare hyllar Reinthaller: Aufregung um FPÖ-Festakt för SS-Brigadeführer

Mauthausenkommitténs rapport: Die FPÖ und der Rechtsextremismus: Lauter Einzelfälle?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s