Fånge 26947 i Auschwitz

Czeslawa_Kwoka_-_Brasse.jpgCzesława Kwoka var en 14-årig polsk katolsk flicka från en by i trakten av Zamosc i östra Polen. Hennes pappa hade gått bort när hon var liten och hon levde tillsammans med sin mamma Katarzyna Kwoka.

Hösten 1942 arresterades och deporterades de av SS tillsammans med alla andra bybor och placerades i ett genomgångsläger. Deras brott var att de hade råkat bo på fel ställe: Enligt SS-ledaren Himmlers planer skulle Zamosc-regionen rensas från polacker och judar och koloniseras av tyskar.

I genomgångslägret bedömde SS ”rasexperter” att mor och dotter var av undermålig kvalitet och omöjliga att förtyska. De skickades därför till koncentrationslägret Auschwitz.

Id-bilderna på 14-åriga Czesława togs strax efter att hon kom till Auschwitz tillsammans med sin mor, i mitten av december 1942. Mannen bakom kameran var en medfånge vid namn Wilhelm Brasse (1917–2012), som arbetade i lägrets fotoavdelning.

Brasse fotograferade otaliga fångar, men fortfarande på ålderns höst mindes han särskilt den här skrämda flickan, som bara kunde polska men inte ett ord tyska:

”Hon var så ung och så rädd. Flickan begrep inte varför hon var där och hon kunde inte förstå vad man sa till henne. Så denna kvinnliga Kapo (en förman bland fångarna) tog en stav och slog henne i ansiktet. Denna tyska kvinna tog bara ut sin ilska på flickan. En så ung flicka, så oskyldig. Hon grät men kunde inte göra någonting. Innan bilden togs torkade flickan tårarna och blodet från jacket på läppen. Sanningen att säga kände jag det som om jag själv blev slagen men jag kunde inte ingripa. Det skulle ha betytt döden för mig.”

I lägret blev hon fånge nummer 26947. Bara tre månader efter ankomsten var hon död, dagens datum för 75 år sedan, 12 mars 1943. Hennes mamma Katarzyna hade dött några veckor tidigare. Om de blev mördade eller dog av svält och sjukdom är okänt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s