En berömd lånad näsa

29662546_10155646199377496_362769324485482891_o.jpgOch näsan! Näsan sen – som man kan föreställa
sig, när i komedin man ser en Pulcinella!
Man ler och tänker: Han tar af sig den! – Nej tack!
Han tar den aldrig af sig, hr de Bergerac!
Men ve den, som djärfs le! Han ler allt sista resan –
det blir för visso han, som får den längsta näsan!

Så beskrivs den stornäste hjälten i Harald Molanders svenska översättning av dramat ”Cyrano de Bergerac” från 1901. Cyrano de Bergerac, som är en skicklig duellant med en poetisk ådra, är i hemlighet förälskad i kusinen Roxane. Han har också komplex för sin väldiga näsa och den som vågar skoja om den får smaka på stålet.

Det franska originalet hade urpremiär i Paris år 1897 och har gett upphov till en massa versioner och pastischer för teater och filmduk, däribland den romantiska Hollywoodkomedin ”Roxanne” (1987) med Steve Martin och Daryl Hannah i huvudrollerna. Vidare ”The Ugly truth” (2009) med Katherine Heigl och Gerard Butler.

Författaren till det ursprungliga dramat var den franske författaren och poeten Edmond Rostand, som föddes i Marseille dagens datum för 150 år sedan, 1 april 1868. han växte upp i en välmående köpmannafamilj och utbildade sig till jurist, men ägnade sig sedan helt och hållet åt författandet. Han blev så småningom ledamot av Académie française men föll år 1918 offer för spanska sjukan.

Rostand skrev nyromantiska versdramer på ett krångligt och högtravande språk, som en reaktion mot samtidens naturalistiska litteratur. Ett av dessa alster var alltså ”Cyrano de Bergerac” som blev en enorm publiksuccé.

Dramat är mycket löst baserat på en bortglömd 1600-talsförfattare med det namnet, men det där med den stora näsan stämmer inte alls in på förlagan. Rostand lär istället ha lånat lite av 1500-talshumanisten Erasmus av Rotterdams beskrivning av sitt eget väl tilltagna luktorgan, om man får tro Nina Burtons essä ”Gutenberggalaxens nova”.

(Bilden: Daryl Hannah och Steve Martin i den romantiska komedin ”Roxanne”.)

Annonser

2 reaktioner på ”En berömd lånad näsa

  1. Hej, jag skulle vilja ha kontakt med dig ang att jag skriver en uppsats om Nionde arméns undergång. Jag hittar inte din mejladress någonstans, kan du tänka dig att lämna ut den? Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s