Studenten och mannen som försökte mörda honom

Skärmavbild 2018-04-11 kl. 08.23.24.png

Käre Josef Bachmann!
Pass på, du behöver inte bli nervös, läs detta brev eller kasta bort det. Du ville döda mig. Men även om du hade lyckats hade de härskande klickarna (…) dödat dig. Jag har ett förslag till dig: Låt dig inte angripas, angrip istället de härskande klickarna: Varför har de dömt dig till ett sådant skitliv?

Så börjar det första brev som den västtyske vänsterradikale studentledaren Rudi Dutschke skrev till högerextremisten Josef Bachmann efter att denne hade försökt mörda Dutschke med tre pistolskott på Kurfürstendam i Västberlin dagens datum för 50 år sedan, 11 april 1968.

Dutschke, som studerade sociologi, etnologi, filosofi och historia vid Freie Universität i Västberlin var en förgrundsfigur för det vänsterradikala studentförbundet SDS som i slutet av 1960-talet slog an tonen i den västtyska studentrörelsen. SDS protesterade bland annat mot USA:s krig i Vietnam, kritiserade den internationella kapitalismen och stödde olika befrielsekrig i Tredje världen. Det var också Dutschke som myntade slogan ”den långa marschen genom institutionerna” som innebar en långsiktig strategi att infiltrera viktiga samhällsinstitutioner för att kunna göra revolution.

Kort tid före Bachmanns attentat mot Dutschke hade den högerextrema tidningen National-Zeitung skrivit ”Stoppa röde Rudi nu!” Vid en razzia i Bachmanns hem efter dådet hittade polisen bland annat just detta tidningsklipp och flera bilder på Dutschke. Även Springerkoncernens tidningar hade i flera månader agiterat mot Dutschke och studenternas demonstrationer, bland annat hade slasktidningen Bild ominöst skrivit: ”Man bör inte heller lämna hela skitjobbet åt polisen och deras vattenkanoner”, vilket många studenter efteråt tolkade som en illa dold uppmaning till politiskt våld mot studentrörelsen.

Vid attentatet fick Dutschke livshotande skador, framför allt eftersom två av kulorna träffade honom i huvudet. Även om han så småningom kunde återuppta studierna och doktorera i sociologi blev hans hälsa aldrig riktigt återställd och han avled redan 1979, 49 år gammal. Då var han forskare vid universitetet i danska Århus.

Tillsammans med mordet på studenten Benno Ohnesorg året dessförinnan bidrog mordförsöket på Dutschke till att radikalisera studentrörelsen ytterligare och influerade skapandet av terrorgruppen RAF, som kom att skaka det västtyska samhället under en stor del av 1970-talet.

Högerextremisten Bachmann dömdes till sju års fängelse för mordförsöket och Dutschke började brevväxla med honom i fängelset. Dutschke betonade att han inte kände något personligt hat mot honom och försökte övertala honom att istället engagera sig för socialismen. Bachmann begick självmord i fängelset i början av 1970 och Dutschke beklagade efteråt att han inte hade skrivit till honom tillräckligt ofta. I sin dagbok skrev han att ”befrielsekampen har precis börjat; tyvärr kan Bachmann inte delta i den”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s