”Ingen älskar den som bara älskar sina likar”

40472376_10156048872932496_3666528961149534208_n.jpg

Den tysk-judiske filosofen Theodor Lessing, som var docent vid universitetet i Hannover, väckte stort uppseende år 1925 när han varnade för den gamle knarrige fältmarskalken Paul von Hindenburg som just då kandiderade till presidentposten i Weimarrepubliken. Han skrev att Hindenburg själv förvisso var en beskedlig person, men att farliga politiska krafter lurade i skuggan av honom:

”Enligt Platon bör filosoferna leda folken. Med Hindenburg skulle inte precis en filosof bestiga tronen. Bara en representativ symbol, ett frågetecken en nolla. Man kan säga: hellre en nolla än en Nero. Tyvärr visar historien att bakom en nolla döljer sig alltid en framtida Nero”, skrev han den 25 april 1925 i tidningen Prager Tageblatt. (Tyvärr går ordleken ”Besser ein Zero als ein Nero” förlorad i svensk översättning.)

Artikeln gjorde honom till en hatad person bland de konservativa tysknationella, nazisterna och andra partier på yttre högerkanten som inledde en hätsk kampanj mot honom. Högerextrema studenter bojkottade eller störde hans föreläsningar, och det restes krav på att han borde få sparken. Många av hans professorskollegor ställde sig på hans meningsmotståndares sida och universitetsledningen gömde sig. Kampanjen slutade med att den preussiske utbildningsministern några månader senare i praktiken sparkade honom ( = inställd undervisning, permittering på obestämd tid med reducerad lön).

Drygt en månad efter nazisternas maktövertagande i Tyskland 1933 flydde Lessing tillsammans med sin hustru till Marienbad (Mariánské Lázně) i Tjeckoslovakien, där han fortsatte att skriva antinazistiska artiklar i tyskspråkiga tjeckiska tidningar. ”Ingen älskar den som bara älskar sina likar. Och den skändar sitt fosterland hos vilken fradgan droppar från munnen när han hör ordet fosterland”, var några av alla de rader som retade gallfeber på nazisterna och de tysknationella.

Hans exil blev emellertid inte långvarig. Dagens datum för 85 år sedan, 30 augusti 1933, sköt tre sudettyska nazister Lessing genom fönstret till hans arbetsrum och han avled följande dag på sjukhus av sina skador. Attentatsmännen flydde till Tyskland där de beskyddades av nazistregimen.

Lessing brukar räknas som nazisternas första offer på tjeckisk mark.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s