Om mig, Niclas Sennerteg

När jag var i tolvårsåldern upptäckte jag farsans gamla reseskrivmaskin som jag började hamra ned små berättelser på. Nuförtiden är jag journalist och författare med flera historiska böcker bakom mig.

Fröna till mitt historieintresse såddes tidigt. Kort sagt handlade det bland annat om serier, pilotdrömmar, brist på bollkänsla och en läshunger som fick utlopp på biblioteket. Dessutom spelade farfar en stor roll.

Samma dag som jag började första klass i Braås skola 1974 tjatade jag mig till en serietidning av farsan. Det var ett nummer av Pilot, vilken många killar som är uppvuxna på 1970-talet kanske minns. Den var full historier om flyghjältar med namn som Battler Britton och Paddy Payne.

Biggles, Asterix och Tintin (särskilt Rackham den Rödes skatt) gjorde också sitt till, liksom Braås lilla bibliotek där undertecknad hellre huserade än på fotbollsplanen.

Ur en bokslukande killes dagdrömmerier som sådant som jakten på bortglömda städer i ökensanden, halsbrytande luftstrider i vingliga dubbeldäckare och strapatsrika dykningar på gamla skeppsvrak växte med tiden ett genuint historieintresse fram.

Lusten att berätta härrör nog från farfar Gösta som var glasarbetare i småländska Bergdala i hela sitt liv. Han hade alltid roliga och dråpliga historier om livet förr på lager.

Jag har varit journalist sedan 1989. Mitt första tidningsjobb var på Vetlanda-Posten och jag har därefter bland annat avverkat Sveriges Radio Sjuhärad och jobbar numera på Borås Tidnings kulturredaktion. Har pluggat bland annat historia, ekonomisk historia, sociologi, litteraturvetenskap och etnologi. Magisteruppsats i historia om folkomflyttningarna i Polen 1945–1948, men jag tror att det saknas poäng någonstans för att ta ut en fil.mag.

Fortsättning följer.

Annonser

8 reaktioner på ”Om mig, Niclas Sennerteg

 1. Det var en lysande Om mig, en fin uppföljare av det intryck jag fick av dig under USA-resan nyss. Nu vill jag väldigt gärna dyka in i en av dina böcker. Men jag är ju en lat jävel som inte lyckats böka upp någon av dem, snarad av egna projekt och följade minsta motståndets lag som tar sig uttryck i Land Rovertidningar, serier på TV som Girls och Homeland, efter-rödvinsinsomningar i soffan där man slipper vakna i Myrornas Krig eftersom det alltid rullar något då man öppnar ögonen och har ont i kroppen av taskiga sovställningar och är kissnödig och man slött tänker att det hade varit bättre om man läst ett par kapitel Sennerteg istället för att öda bort sitt liv på det där sunkiga sättet men man har ju för fan återigen missat att förse sig med någon Sennerteg och fortsätter därför att se någon meningslöst eftersom det ändå rullar på och somnar om IGEN istället för att gå upp upp för att vakna KLOCKAN KVART ÖVER 02 och få ännu sämre samvete och nu börjar erhålla en självbild som kanske leder till att man går ut och samlar burk och står utanför Systemet klockan 10 prick och kanske aldrig mer i livet kommer fram till Sennerteg.
  Ja, så kan det gå om inte haspen är på.
  Man kanske skulle skriva en dikt?
  Nä, nu går jag och lägger mej, klockan är 01.08.
  Det blev ingen Sennerteg den här gången heller. Och det är lite trist.
  //KG

 2. Har läst din senaste bok, Hakkorset och halvmånen. Mycket imponerande och intressant. En del av dessa herrar syntes ju i andra sammanhang också. Själv har jag precis beställt en bok av Christian Buchna (från 2011) om hur nazister försökte infiltrera FDP i början av 50-talet, inte helt onaturligt att välja FDP för dessa strävanden. Det var mer ”nationellt” än CDU (ibland talade man om nationalliberaler vid sidan av vänsterliberaler). Pratade en gång med Arvid Fredborg i början av 90-talet. Han hade varit på presskonferensen när naziflygeln av de nationella i FDP skulle lägga fram det tyska programmet, nån gång kring 1952. Fredborg, som var en retsticka, frågade hur ett liberalt parti kan lägga fram ett förslag till program ”som saknar ordet ”demokrati” i texten. Ett rent förbiseende svarade de, ganska förlägna. Hela försöket sprack, vilket du ju nämner i din bok. Denna Fredborg-historia finns också med i Fredborgs bok om tysk politik efter kriget som kom efter valet 1953.

 3. Dear Mr Sennerteg,
  In your book ”Warszawas bödel: Ett tyskt öde”, which is to be read in Swedish, partly on the Internet, I found a reference to a photographer Herold from Westerland, who tells them that his mother was transported to Auschwitz.
  About this family I am researching just on Sylt. William Herold is long dead, his daughter knows virtually nothing from her grandmother who died in a concentration camp.
  Can you inform me kindly, where the quote comes from?
  Thank you very much and I send warm greetings Sylt to Sweden
  Ihe
  Silke v. Bremen

  • Hello Silke! My source is an article from the British newspaper Illustrated, June 7th 1958 (which I found at the British Library, London). With the then archivist at Westerland, Barbara Hegenberger, as middleman I learned that the widow of Herold had now idea of the whereabouts of her late husband’s photo archive. I will look for the article here, if you want to. But I am afraid that it would take a very long time to find it, because I have moved since a wrote that book and I am not sure in which boxes my documentation for that book is. The best thing would perhaps be to send a request to British Library. /Niclas PS. I will send my contact info to your mail adress. Curious about your research. 🙂

 4. Jag har idag läst Hakkorset och Halvmånen. Intressant skildring av de tyska nätverken i Mellanöstern. Och om Hitlers första sammanträffande med Stormuftin på sid 69.

  Det jag saknar är en utveckling av Hitler och Himmlers intresse för Islam som religion. Ju sämre kriget gick, så ökade intresset för Islam. Det framgår av Longerichs biografi över Himmler. Man kände ett behov att fanatisera befolkningen i Tredje Riket.

  I Heim: Monologe in Führerhaupquatier s 370 kan man läsa ”Hätte bei Poatiers nicht Karl Martell gesiegt: Haben wir schon die judische Welt auf uns genommen – das Christentaum ist so was fades-, so hätten wir viel eher noch den Mohammedaniusmus übernommen, diese Lehre der Belohnung des Heldentums. Die Germanen hätten die Welt damit erobert, nur durch das Christentum sind wir davon abgehalten worden”

  Den katolske prästen Edgar Alexander skrev från sin i exil i Schweiz boken Mythus Hitler 1936. Där jämför han Mein Kampf med Koranen och Adolf Hitler med Muhammed. Alexander konstaterar att Nationalsocialismen är en ny hatreligion liknande Islam och att Hitler är den nye Muhammed. Detta skrevs fem år före Hitler och El-Husseini träffades i Berlin.

  Enligt min uppfattning skulle Alexanders bok inte blivit utgiven idag. Inget bokförlag skulle vilja ha samma skalförsvar och polisskydd som Jyllandsposten. Förlaget skulle angripas av både islamister och ny-nazister. Yttrandefriheten i Europa idag är mindre än 1937.

 5. Hej. Måste berätta.Läste ditt ”Tal på minnesdagen…” Det hjälpte mig att få en insikt i en fråga jag grubblat på i många år. Jag är själv skönlitterär författare och skrev ett antal romaner för ganska länge sen. Mitt historieintresse tog fart när jag hittade en artikel om molotov Ribbentrop pakten. Sedan ägnade jag flera år till att läsa om Andra världskriget, Tänkte skriva en bok om historieförfalskning. Men anser numera att det inte går, eller att i alla fall inte jag kan. Iställer gjorde jag (och mitt gamla band Autumn Breeze) en skiva som heter The Molotov Ribbentrop Pact. Finns på autumnbreeze.se. Om tid finnes och du inte misstycker kanske jag återkommer för att höra mig för om vissa historiska frågor som jag grubblar på. Har ocså läst ”Hakkorset och Halvmånen”. Så tack. mvh Gert

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s